Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER), sektör için yılın en önemli açıklamasını, 14 Kasım Perşembe günü İstanbul Taksim The Marmara Hotel’de gerçekleştirdiği basın toplantısıyla yaptı. Nielsen tarafından MOSDER için gerçekleştirilen araştırma sonucuna göre mobilya tüketicisi öncelikli olarak kalite ve dayanıklılığı tercih ediyor ve mobilyalarını 9 yılda bir değiştiriyor.

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER), Nielsen Araştırma ile birlikte, markalı mobilya tüketicilerinin profili, ürün kullanım ve satın alma davranışları, mobilya markalarının bilinirliği ile tüketici nezdindeki imajlarını belirlemeye yönelik yepyeni bir araştırmaya imza attı.

“Mobilya Tüketicisi Araştırma Raporu”, MOSDER Başkanı Ahmet Güleç ve Nielsen Grup Müdürü Nur Serenli’nin sunumlarıyla 14 Kasım Perşembe günü Taksim The Marmara Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısında kamuoyuna açıklandı. Nielsen’in Ağustos-Eylül 2013’te, 14 il ve toplam bin 32 kişi ile yüz yüze gerçekleştirildiği araştırma sonuçlarına göre her 4 tüketiciden 3’ü mobilya satın alırken “taksitli” alışveriş yapmak istiyor. Taksit sayısı tercihi ise ağırlıklı olarak 12.

Aylık taksitleri en yüksek İç Anadolulular, en düşük Ege ve Akdenizliler ödüyor

Yine her 4 tüketiciden 3’ü mobilya alışverişinde cadde üzerindeki markalı mobilya mağazalarını tercih ederken; bunun sebebini “güvenilir, kaliteli ve garantili” olması şeklinde açıklıyor. Türkiye genelinde markalı mobilya tüketicilerinin ortalama yaşı 33; ağırlıklı sosyo-ekonomik statü grubu C1 ve yarısından çoğu evli.

İç Anadolu’da yaşayan tüketiciler taksitli mobilya alışverişlerinde aylık ödemeler konusunda daha bonkör. MOSDER Mobilya Tüketici Araştırma Raporu 2013’e bakıldığında, Ege ve Akdeniz’in aylık 201 TL ortalama ile en düşük taksit ödeyen bölge olduğu görülüyor.

Türklerin ortalama mobilya yenileme süresi 9 yıl!

MOSDER Başkanı Ahmet Güleç, araştırmanın sonuçlarını değerlendirirken yaptığı açıklamada şunları söylüyor:“İnternet kullanımının markalı mobilya satışlarında etkin bir rol oynadığına şahit olduk. Tüketiciler mobilya satın alırken en çok ürünün kalitesi, dayanıklı, sağlam olması ve markanın güvenilirliğine dikkat ediyor. Mobilya tercihinde tasarım ve dizayn kriterine daha ziyade AB SES grubu ve kadın tüketiciler önem veriyor. Türklerin ortalama mobilya yenileme süresinin 9 yıl olduğunu görüyoruz. Bu rakam Ege Bölgesine gelindiğinde değişiyor; Egeliler mobilyalarını Türkiye ortalamasına göre daha uzun kullanıyor.”

MOSDER Başkanı Ahmet Güleç, yineNielsen raporuna göretüketicilerinmobilya takımı satın alırken en çok “tamamlayıcı ürün verilen kampanyalar”la sunulmasını tercih ettiğini; üstelik bu oranın 2010 yılına göre artış gösterdiğini belirterek ekliyor: “Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneğiher yıl gerçekleştirdiği araştırmalarla mobilya sektörünün nabzını tutmaya devam edecek. MOSDER olarak hem mobilya sektörüne hem de Türk tüketicisine rehberlik etmekten dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Tüketicinin talebi ve beklentileri, derneğimiz ve üyelerimiz için kuruluşumuzdan beri öncelikli önem taşıyor. Tüm Türkiye’yi temsilen araştırmamızı İstanbul, Tekirdağ, Bursa, Kocaeli, İzmir, Aydın, Ankara, Kayseri, Antalya, Adana, Samsun, Trabzon, Erzurum ve Gaziantep’te gerçekleştirdik. Gördük ki markalı ve taksitli alışveriş, Türkiye geneli için vazgeçilmez iki satın alma eğilimini oluşturuyor. Türk mobilya kalite standardının gittikçe yükselmesindeki emeğimizin tüketici gözünde de takdir ediliyor olmasından duyduğumuz memnuniyeti tüm MOSDER üyeleri adına buradan paylaşmak istiyorum.”